Descoperă motivele fascinației pe care o generează mereu negrul!
Probabil că nicio culoare nu este mai discutată și mai disputată ca negrul. Socotită simbol al tenebrelor, morții, neantului, este totuși și culoarea eleganței, a modernității și rafinamentului. De-a lungul istoriei și în mai toate civilizațiile, negrul s-a definit în legătură cu albul, nefiind întotdeauna o culoare „negativă”, iar inventarea tiparului i-a conferit negrului un statut aparte pe suportul alb, arta gravurii punându-i în evidență expresivitatea și frumusețea.
Cartea Negru, de Michel Pastoureau, urmărește lunga istorie a negrului pentru a descoperi cum este el folosit în haine, coloranți și embleme și cum îl văd artiștii. Autorul explică și de ce negrul este o culoare ambivalentă, simbolizând ba smerenia, demnitatea, autoritatea, ba tristețea, doliul și moartea.
Află ce bagaj de semnificații are negrul și cum să-l folosești ca să-ți atragi în viață valențele lui pozitive!
„Cine ar fi crezut că istoria unei singure culori poate fi atât de fascinantă? Cartea Negru. Istoria unei culori, de Michel Pastoureau, merge cronologic de la pictura rupestră până la moda modernă și se concentrează pe mitologie, heraldică, religie, știință și pictură. Autorul, istoric la Sorbona, povestește evoluțiile în dimensiunile materiale, estetice și sociologice ale culorii negre, cu o curiozitate molipsitoare, cuprinzătoare și o erudiție spectaculoasă, dar ușor de citit.“ - Ken Johnson, New York Times
DESPRE AUTOR
Istoric, specialist în culori, imagini și embleme, Michel Pastoureau este director de studii la École Pratique des Hautes Études, unde a condus catedra de Istoria simbolismului occidental. Este președinte al Societății Franceze de Heraldică și Sigilografie.
A publicat numeroase lucrări, unele fiind traduse în peste 30 de limbi. Printre acestea se numără istoriile dedicate principalelor culori, o analiză a relatărilor legate de Cavalerii Mesei Rotunde, o istorie a animalelor celebre și una a heraldicii și emblemelor europene sale.